top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıOnur Alp YALÇINKAYA

Zemin İyileştirme Yöntemleri

Güncelleme tarihi: 12 Tem

İnşaat mühendislerinin görevi güvenli, kullanılabilir ve ekonomik yapılar tasarlamak ve inşaat etmektedir. Zemin yapısının, inşaat mühendislerinin hazırlayacağı statik tasarım ve projelerinde büyük önem arz etmektedir. Zeminin zayıf ve sorunlu olması projenin yapılabilirliğini etkiler ve önemli sorunlara yol açabilir.

Zayıf, sorunlu ve problemli zemin nedir ?

Zayıf ve sorunlu zeminlerin genel olarak olumsuz yönleri, taşıma güçlerinin düşük olması, sıkışabilirliğinin fazla olması, sıvılaşma potansiyellerinin yüksek olması gibi olumsuzlukları bulunmaktadır. Yumuşak ve gevşek zeminlerdeki inşaatlar sırasında taşıma gücü ve deformasyon problemleri ortaya çıkmaktadır. Bu tür zeminlerde zemin iyileştirmesine gidilmezse bazen yüksek deformasyonlar bazen de kayma göçmeleri sonucunda yapı kullanılamaz hale gelebilmektedir. Aşağıda yer alan zemin sınıfları problemli zemin sınıfları olarak bilinmektedir.

  • Normal konsolide killer

  • Az aşırı konsolide killer

  • Killi siltler

  • Gevşek kumlu zeminler

  • Rastgele yerleştirilmiş Dolgular

Zemin iyileştirmede neden yapılır ?

Zayıf bir zeminin taşıma kapasitesi arttırmak, toplam oturmayı azaltmak ve konsolidasyonu hızlandırmak, boşluk oranını azaltmak, zeminin sıvılaşma potansiyelini ve geçirimliliği azaltmak olarak tanımlanabilir. Yapıların statik tasarım ve hesaplara göre istenilen performansı gösteremediği zeminlerde zemin iyileştirmesinin yapılması gerekmektedir.


Zemin iyileştirmede yönteminin seçimi

Zemin cinsi, yer altı su seviyesi, hedeflenen iyileştirmenin türü ve derecesi, gerekli malzeme, ekipman ve iş gücünün temini, proje boyutları ve iyileştirmenin maliyeti, çevre yapılarına etkileri uygulanabilirliği gibi bir çok faktörden oluşmaktadır. Zemin iyileştirme yöntemini teknik bilgi gerektirdiği için işinde uzman geoteknik inşaat mühendislerinden hizmet almanız gerekmektedir.


Zemin Sınıfları

Birleşik zemin sınıflandırma sistemine göre tane çapına göre tanımlama yapılır. Bu tanımlamaya göre çapı;

  • Blok tane çapı 300 mm'den büyük

  • Kaya tane çapı 75 mm - 300 mm arasında olan

  • Çakıl tane çapı 75 mm - 4.75 mm arasında olan

  • Kum tane çapı 4.75 mm - 0.075 mm arasında olan

  • Silt tane çapı 0.075 mm- 0.002 mm arasında olan

  • kil tane çapı 0,002 mm küçük olanlar

Zemin İyileştirme Yöntemleri

Mekanik Yöntemler : Değişiklik kompaksiyon ( Sıkıştırma ) tekniklerinin uygulanması

Hidrolik Yöntemler : Zemin suyunun çıkarılması, kontrollü yönlendirilmesi

Fiziksel ve kimyasal yöntemler : ısıtma ve dondurma, katkı malzemeleri eklenmesi, enjeksion teknikleri

Donatılı Zemin : zemin içinde donatı elemanlarının kullanılması şeklindedir.


Zemin İyileştirme Uygulamaları iki başlıkta incelenebilir.

Bunlar;

Zemin yapılarında toprak dolgularda zeminlerin iyileştirilmesi

- Karışım özelliklerinin ayarlanması

-Sıkıştırma

-Katkı malzemeleri kullanımı

-Donatılı zemin uygulamaları

Arazi zemin tabakalarının özelliklerinin yerinde iyileştirilmesi

- Yerinde sıkıştırma teknikleri

- Zemin suyunun atılması

- Enjeksiyon teknikleri

- Zemin içinde rijit kolonlar oluşturulması ( jet grout kolon, taş kolon vb. )

- Termal teknikler

- Katkı Malzemeleri ile derin karıştırma Teknikleri


Günümüzde en popüler ve maliyeti düşük olan zemin iyileştirme yöntemlerinden biri olan jet grout yani jet enjeksiyondur.


Jet grout ( Jet enjeksiyon )

Şantiyede hazırlanmış çimento şerbetinin, yüksek basınç altında ince püskürtme uçlarından zemine içine püskürtülerek, çevredeki zemin ile karıştırılması suretiyle kolonlar oluşturulmasıdır. Kazığa benzeyen bu kolonlar zeminin taşıma kapasitesini artırmakta ve sıkışabilirliğini azaltmaktadır. Jet groutlar birbirleri ile kesiştirildiğinde sızdırmazlık perdeleri oluşturabilirler.

Jet grout yöntemi daha çok zeminin ince çakıllı, kumlu, siltli ve az killi olduğu durumlarda uygulanabilir. Sıvılaşma ve oturma risklerine karşı hem taşıyıcı özellik hem de geçirimsizlik sağlar. Zemin taşıma gücünü artırır.

•Yaklaşık her türlü zeminlerde uygulanabilir

•Hafif ve küçük ekipmanla gerçekleştirilebilir,

•Çimento ve su karışımı kullanıldığı için kimyevi enjeksiyonlar gibi çevre kirlenmesi yapmaz,

•Önceden belirlenebilecek geometrik ölçüler çerçevesinde uygulanacağından malzeme sarfiyatı büyük yaklaşımla önceden hesaplanabilir.

•Delinen küçük çaplı (10 cm) delgi deliğinden başlayarak geniş çaplı (50-300 cm) kolonlar elde etmek mümkündür.

•İstenilen derinlikten başlatılıp zemin yüzeyi altında istenilen derinlikte bitirilebilir.

•İstenilen mukavemet ve permabilite tasarlanabilir.

•Zararlı vibrasyon etkisi yaratmadığından hassas ve tarihi yapılar yakında uygulanabilir.

Jet grout Jet enjeksiyon uygulama
Jet Grout uygulama
Jet Grout Makinesi
Jet Grout Makinesi

Jet Grout Jet Enjeksiyon Uygulama zemin iyileştirme sakarya
Jet Grout Jet Enjeksiyon Uygulama

Fore kazık ( Yerinde dökme betonarme kazık )

Temel altına gelecek zeminde, hazırlanan projesine belirlenen çap ve derinlikte dairesel kesitli arazi delinerek açılan kuyulara, şantiyede hazırlanan demir donatılı yuvarlak kolonların yerleştirilmesi ve beton dökülmesine fore kazık uygulaması denir. Genel olarak kullanılan fore kazık çapları 45 cm, 100 cm, 120 cm, 150 cm olup 50 metreye kadar derinlikleri değişmektedir. Gevşek zeminlerde, dolgularda, sulu zeminlerde gibi zemin yapısı kötü olan zeminlerde borulu, bentonitli fore kazık uygulamaları yapılabilmektedir.

Fore kazık uygulaması, zemin iyileştirme yöntemlerinde, şev stabilitesinde, derin kazılarda ve kazıklı temellerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Fore kazık uygulamaları taşıma gücü zayıf olan zeminlerin donatısız bir şekilde betonlanarak iyileştirilmesinde kullanılır. Bu uygulamaya plastik kazık ta denilmektedir. Derin temellerde üst yapı yüklerini, taşıma kapasitesi yeterli olan zemine ve ya kayaya iletmek için yapılmaktadır. İksa sistemleri olarak da derin kazılarda açılan derin temellerin çevresinde oluşabilecek kayma, göçme, devrilme gibi risklere karşı uygulanmaktadır.



Fore kazık uygulaması sakarya
Fore kazık Uygulaması

Fore kazık uygulaması sakarya zemin iyileştirme

Fore kazık uygulaması sakarya zemin iyileştirme

Fore kazık uygulaması sakarya zemin iyileştirme





sakarya mimar, sakarya inşaat mühendisi, sakarya zemin iyileştirme, sakarya jetgroud, sakarya forekazık, sakarya zemin etüdü, sakarya dsm, sakarya derin karıştırma gibi zemin iyileştirme yöntemleri için Onha mimarlık mühendislik ile iletişime geçiniz. Bu yazımızda zemin iyileştirme nedir ? sakarya zemin iyileştirme firmaları ? sakarya zemin iyileştirme fiyatları ? sakarya zemin iyileştirme kim yapar ? sakarya zemin etüd firmaları ? sakarya zemin iyileştirme mühendisleri ? gibi sorularında cevaplarını vermeye çalıştık. Onha mimarlık, mühendislik inşaat olarak sakarya'da zemin iyileştirme yöntemleri, zemin iyileştirme fiyatları, zemin iyileştirme projeleri, zemin iyileştirme uygulamaları alanında çözüm ortaklarımız ile hizmet vermekteyiz. Sakarya'da zemin iyileştirme ile ilgili fiyat almak için sakarya geoteknik uzmanı, geoteknik rapor mühendislerimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Onha Mühendislik sakarya'da zemin iyileştirme yöntemleri, geoteknik mühendislerinin hazırladığı zemin iyileştirme projeleri, zemin iyileştirme uygulamaları yapmaktadır.




Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page