top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıOnur Alp YALÇINKAYA

Sakarya Zemin İyileştirme: Derin Karıştırma Yöntemi ve Maliyeti

Sakarya, Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nde yer alan bir şehir olup, özellikle ince taneli ve zayıf zemin yapısıyla tanınmaktadır. Serdivan, Adapazarı, Arifiye ve Erenler gibi bölgelerinde sıkça karşılaşılan zemin problemleri arasında şişme, oturma ve sıvılaşma gibi riskleri öne çıkmaktadır. Bu durum, yapılaşma öncesinde zemin iyileştirme yöntemlerinin önemini ve gerekliliğini artırmaktadır.


Sakarya'da Zemin iyileştirme, mühendislik projelerinde zeminin taşıma kapasitesini artırarak yapıların güvenliğini sağlamak amacıyla uygulanan çeşitli teknikleri kapsar. Sakarya gibi zemin koşulları zorlayıcı olan bölgelerde, doğru yöntemin seçimi kritik önem taşır.

Zemin özelliklerini anlamak için zeminden sondaj yapılarak, Sakarya'da zemin etüd raporları hazırlattığımızı belirtmek isteriz. Bu zemin etüd sonuçları, işinde uzman sakarya geoteknik mühendislerimiz tarafından detaylı bir şekilde değerlendirilir ve projeler doğrultusunda zemin iyileştirme yöntemi belirlenir. Belediye tarafından onaylanan zemin etüd sonuçları doğrultusunda Sakarya zemin iyileştirme projesi yada raporu almak için iletişime geçebilirsiniz.

Sakarya'da yaygın olarak tercih edilen zemin iyileştirme yöntemleri arasında en dikkat çekici olanlardan biri derin karıştırma yöntemidir (Deep Mixing Method - DSM). DSM, inşaat sırasında zeminle birlikte uygulanabilen ve zeminin mukavemetini artıran bir tekniktir. Bu yöntem ilk olarak Japonya ve İsveç’te kullanılmaya başlanmıştır. 1960’lı yıllardan itibaren dünya genelinde birçok ülkede yaygın olarak kullanım alanı bulmuştur. Derin karıştırma yöntemi ülkemizde ise 2006 yılından sonra uygulanmaya başlanmıştır. Derin karıştırma yöntemi ile killi ve organik zeminlerde taşıma kapasitesini artırmak, oturmayı azaltmak, pasif toprak basıncını artırmak, aktif toprak basıncını azaltmak, kazık ve palplanj duvarların yatay direncini artırmak amaçlanmaktadır. Kumlu zeminlerdeki uygulamaların amacı ise taşıma kapasitesini artırmak, oturmayı azaltmak ve sıvılaşmayı engellemektir

Sakarya zemin iyileştirme yöntemlerinden biri olarak tercih edilen derin karıştırma yöntemi, ilk olarak delici makine ile geoteknik mühendisinin hazırladığı iyileştirme projesinde yer alan zemin içerisine yerleştirilecek olan kolonların delimi ile başlar, Sakarya zemin iyileştirme makinasının ucunda yer alan hem delici hem karıştırıcı uç zemini delip parçalayıp, karıştırmaya başlar, geoteknik projesinde belirtilen derinliğe gelindiğinde zemin karıştırılarak delici uç yukarı çekilir. istenilen derinliğe inme yada ucu geri çekme evrelerinde bağlayıcı madde olan çimento şerbeti delici uçtan belirli basınç ile verildikten sonra zemin ile karıştırma sağlanır. Bu uygulama sakarya geoteknik mühendisinin hazırladığı zemin iyileştirme projesinde yer alan kolon adeti kadar tüm arazide uygulanır.


Diğer yaygın zemin iyileştirme yöntemleri arasında ise şunlar bulunur: dinamik zemin sıkıştırma, jet grouting, kazıklı zemin iyileştirme ve zemin kilitleme gibi yöntemler sayılabilir. Özellikle maliyet ve zaman etkinliğiyle öne çıkan derin karıştırma yöntemi, diğer geleneksel zemin iyileştirme metodlarına göre daha ekonomik ve hızlı bir çözüm sunar. Tabiki zemin iyileştirme yöntemlerinin her biri mevcut zemin yapısına göre seçilmeli, her zeminin kendine has özellikleri bulunmaktadır. Zemin iyileştirme yöntemlerinin seçiminde geoteknik uzmanlarının görüşleri alınmalı ve hazırlamış olduğu ve önerdiği zemin iyileştirme yöntemi yapılmalıdır.


Bu yöntem, mevcut zemin koşullarını iyileştirmek ve yapıların temel güvenliğini artırmak için etkili bir seçenektir. Literatürde birçok başarılı uygulama örneği bulunan DSM yöntemi, Sakarya'daki zemin mühendisliği projelerinde güvenilir bir çözüm olarak tercih edilmektedir.

Onha Mimarlık Mühendislik İnşaat Limited Şirketi olarak, Sakarya'da DSM yöntemiyle gerçekleştirdiğimiz Sakarya'da zemin iyileştirme uygulamaları bulunmaktadır. Arsanız için özel olarak tasarladığımız çözümler hakkında, sakarya geoteknik uzmanı, sakarya zemin etüd ve sakarya zemin iyileştirme projesi hakkında daha fazla bilgi almak veya fiyat teklifi talep etmek için lütfen bizimle iletişime geçiniz.



Sakarya zemin iyileştirme Onha Mühendislik Sakarya Zemin iyileştirme projesi
Zemin İyileştirme Yöntemi Dsm Aşamaları

Sakarya Zemin iyileştirme projesi ve makinaları
Zemin iyileştirme makinaları

Zemin İyileştirme Sakarya Derin karıştırma yöntemi ( DSM ) uygulaması
Zemin İyileştirme Sakarya Derin karıştırma yöntemi ( DSM ) uygulaması

Zemin İyileştirme Sakarya Derin karıştırma yöntemi ( DSM ) uygulaması

Zemin İyileştirme Sakarya Derin karıştırma yöntemi ( DSM ) uygulaması
Zemin İyileştirme Sakarya Derin karıştırma yöntemi ( DSM ) uygulama Başlığı

Zemin İyileştirme Sakarya Derin karıştırma yöntemi ( DSM ) uygulaması

29 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page