top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıOnur Alp YALÇINKAYA

İnşaat Projesi, Sakarya mimarlık ofisi ve Yapı Ruhsatı Aşamaları

Güncelleme tarihi: 17 Tem

İnşaat projesi ve yapı ruhsatı aşamaları ? İnşaat yapmak istiyorum nerden başlamalıyım ? arsama ne kadar inşaat yapabilirim ? inşaat yapmak için kimler ile çalışmalıyım ? mimari proje ile inşaat yapabilir miyim ? yasal bir yapı yapmak için neler yapmalıyım ? belediye projesi nasıl çizilir ? arsama kaç m2 inşaat yapabilirim ? yapı ruhsatını kim alır ? mimari ve betonarme projeyi kim çizer ? imar durumu nerden alırım ? Arsamda ne kadar imar var ? Zemin etüdü kim yapar ? Yapı ruhsatını kim verir ? gibi soruların cevabı için bu yazımızı okuyabilir inşaat proje süreci ile ilgili gerekli bilgiye ulaşabilirsiniz.

 

İnşaat projeleri, birçok farklı aşamadan geçen karmaşık ve titiz bir süreçtir. Herhangi bir inşaat projesinin başarıyla tamamlanması, doğru planlama, koordinasyon ve uygulama gerektirir. Bu yazıda, inşaat projelerinin temel aşamalarını ve her bir aşamanın önemini inceleyeceğiz. Başlangıçtan bitişe kadar olan süreçte, her aşama belirli bir amaca hizmet eder ve proje ekibimiz tarafından titizlikle yönetilir.



Örnek bir yapı ruhsatı ve yapı ruhsatı içerisinde yer alan bilgiler sakarya yapı ruhsatı Onha Mimarlık Mühendislik
Yapı Ruhsatı Bilgileri


İnşaat Proje Süreci Başlangıç Adımları ve Önemli Bilgiler


1- Arsa Edinme ve İnşaat Potansiyeli

İnşaat projenize başlamak için ilk adım, uygun bir arsa edinmektir. Ancak, arsanızın üzerine ne kadar inşaat yapabileceğinizi belirlemek için yerel imar planlarını ve yönetmeliklerini kontrol etmeniz önemlidir. Bu, projenizin başlangıç noktasını belirlemenize yardımcı olacaktır. İnşaat yaptırmak için alacağınız arsaları mutlaka bir mimar ya da inşaat mühendisi danışmanlığı alarak satın almanızı öneririz. Onha Mimarlık Mühendislik İnşaat olarak sizin adınıza istediğiniz yapıya uygun arsalar bulabilir, sizin bulduğunuz arsaları inşaat ve mimari olarak değerlendirip size uygunluğunu tespit edebiliriz. Örnek vermek gerekirse, sizin beğendiğiniz arsayı firmamız olarak yapmak istediğiniz inşaat alanına göre değerlendirir, inşaat dışı oluşabilecek maliyetler ( istinat duvarı, gömme derinliği, yola terk vs. ) hakkında sizleri bilgilendirir gerekli olan imar durumunu sizin adınıza alabiliriz.

 

2- Mimari Proje Öncesi işlemler

İnşaat yapılacak olan arsa satın alındıktan sonra ya da mevcut durumda arsamız var ise öncelikle

2.a-      Arsanın bağlı olduğu belediyeden Resmi İmar durumu alınmalıdır. Onha Mimarlık Mühendislik olarak Resmi İmar Durumunun arsa satın alınmadan önce alınması tavsiye edilmektedir.

2.b-       Lihkap ( Aplikasyon krokisi) Tapu ve kadastro genel müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş Harita Mühendislerinden alınacaktır. Taşınmaza ait mülkiyet veya irtifak hakkı sınırlarının, tapu planındaki bilgi ve belgelerine uygun olarak zeminde işaretlenmesi işlemi olup, bu işlem neticesinde düzenlenen kroki “Aplikasyon Krokisi” olarak tanımlanmaktadır.

İnşaata başlamak yada mimari proje çizdirmek için öncelikle imar durumu almanız gerekmektedir. İmar durumu almadan önce Sakarya lihkap, serdivan lihkap, adapazarı lihkap gibi aplikasyon krokisi yani lihkap evrağı almanı gerekir, Adapazarı imar durumu, serdivan imar durumu, kaynarca imar durumu, erenler imar durumu almak için iletişime geçiniz. 

3- Mimari Proje Etüd Aşamaları

Arsamızın imar durumu ve aplikasyon krokisi (LİHKAP) alındıktan sonra, harita mühendisimizden arsanın kotları, yükseklik farklarını gösteren plan kote kırmızı kot çalışması yaptırılmaktadır. Arazinin konumu, geometrik şekli, yükseklik farkları, yol kotuna göre durumu ve sizin talepleriniz doğrultusunda arsa üzerinde mimari proje çalışmaları başlatılır. İstenilen etütler çizildikten sonra, beğenilen ve arsa için en uygun olan mimari çalışma üzerinden inşaat proje aşamalarına devam edilir. Sakarya mimarlık ofisi ortaklarından olan sakarya mimar ömer hazar özkurt bu süreçte sizlere deneyimleri ve tecrübeleri doğrultusunda istediğiniz konut ve villa projesini tasarlamaktadır.


4- Zemin Değerlerinin Tespiti ( Zemin Etüdü )

Mimari etüdün onaylanmasından sonra betonarme proje aşamasına geçebilmek için arsanın bulunduğu arazinin zemin değerlerinin tespit edilmesi gerekmektedir. Bu amaçla, zemin etüdü yaptırmanız gerekmektedir. Zemin etüdü sonuçları, genellikle 1 ila 1.5 ay içerisinde onaylı bir şekilde hazırlanmaktadır. Sakarya zemin etüdü, Serdivan zemin etüdü, adapazarı zemin etüdü olarak tecrübeli jeofizik ve jeoloji mühendislerimiz eşliğinde arsalarınız zemin değerlerini gerekli sondaj ve sismik ekipmanları ile yapmaktayız. Sakarya zemin etüdü fiyatı almak için iletişime geçebilirsiniz.

 

5- Betonarme Projenin hazırlanması

Arsamızda zemin etüdü için zemin sondajları yapıldıktan sonra, genellikle 1 hafta içerisinde zeminle ilgili ön sonuçları alabilmekteyiz. Bu zemin etüdü ön raporuna dayanarak, betonarme proje taslak tasarım hazırlanmaktadır. Zemin etüd raporu onaylandıktan sonra, betonarme proje revizeleri yapılarak proje tamamlanmaktadır. Betonarme proje dışında ayrıca iskele ve kalıp proje ve hesapları da yapılmaktadır. Sakarya inşaat mühendisliği ofisi olarak sakarya inşaat mühendisi Onur alp yalçınkaya tarafından hazırlanan betonarme ve çelik projeleriniz çizilmektedir.

 

6- Harita Mühendisi İşleri

Mimari projenin tamamlanmasından sonra harita mühendisimizce Yapı aplikasyon projesi, Plankote, kırmızı kot evrakları hazırlanmaktadır. Sakarya harita mühendisi mimari projelerinizin hazırlanması gerekli tüm harita evraklarını hazırlamakta, yola terk, tevhid, ifraz, 18 uygulaması gibi arsa kadastro işlemlerinizi yaptırmaktayız.

 

7- Yapı Denetim Süreci

Mimari proje ve betonarme projeler hazırlandıktan ve ilgili belediyenin ön kontrolünden geçtikten sonra, projeler ve inşaat ile ilgili bilgiler, bir mimar tarafından YDS sistemine (Yapı Denetim Sistemi) girilir. Yapı Denetim Sistemi'nde inşaat yapılacak arsanın doğrulanması için ilgili belediyeye başvurulur. Belediyenin onayından sonra, yapı denetim sistemi otomatik olarak inşaatla ilgili herhangi bir yapı denetim firmasını projemize atar. Yapı denetim firmaları; inşaat projelerinin ve inşaatın yasalara, standartlara ve güvenlik önlemlerine uygunluğunu kontrol eder ve uygulatır. Projemize atanan yapı denetim firmasıyla iletişime geçilerek projeler kontrol ettirilir. Projelerde yönetmeliklere ve standartlara uygun olmayan bir durum yoksa yapı denetim ön onayı alınır. Yapı denetimi projeleri onayladıktan sonra, mimari proje, betonarme proje, statik rapor, iskele projesi ve raporu, mekanik tesisat projesi, ısıtma projesi, elektrik projeleri, asansör projesi ve tesisat projelerinin çıktıları alınarak yapı denetime imzalatılır ve yapı denetim sözleşmesi imzalanarak gerekli evraklar belediyeye verilmek üzere projemizin dosyasına konur.

 

8- Tesisat Projelerinin hazırlanması

Mimari ve betonarme projeler ilgili kurumlardan onay aldıktan sonra inşaat için gerekli diğer projelerin hazırlanma aşamasına geçilmektedir. Bu projeler, Mekanik tesisat, sıhhi tesisat projesi, ısınma, kalorifer projesi, elektrik projesi, zayıf akım projesi, Telekom projesi, sedaş projesi, ısıtma raporları, enerji kimlik belgesi ve akustik raporlar olarak özetlenebilir. Tesisat projelerinin tamamı ilgili kurumlardan onaylı olarak teslim alınır.

 

9- Atık Su Projesi ( Saski Projesi )

Mimari proje onaylandıktan sonra, ilgili su ve kanalizasyon idaresine gerekli evraklarla başvuru yapılır. Başvurunun ardından, arsamıza uygun alt yapı hattı varsa atık su bağlantı projesi hazırlanır; ancak uygun alt yapı yoksa foseptik çukuru projesi çizilir. Hazırlanan projeler, yapı denetiminden geçtikten sonra su ve kanalizasyon idaresine tekrar sunularak onaylatılır.

 

10- Geoteknik Rapor

Tüm bu süreçler devam ederken, onaylanan zemin etüd sonuçlarına göre zeminle ilgili detaylı bir geoteknik rapor hazırlanmaktadır. Bu rapor, zeminde olası sıvılaşma veya şişme gibi risklerin belirlenmesine ve gerektiğinde zemin iyileştirme projelerinin oluşturulmasına yardımcı olur. Eğer zemin değerlerinde olumsuz bir durum tespit edilirse, uygun önlemler alınarak iyileştirme projeleri hazırlanır ve projenin güvenliği sağlanır ve bu durum yapı ruhsatı dosyasına eklenir. Sakarya mühendislik ofisi olarak uzman sakarya geoteknik mühendisi zemin etüd sonuçlarınıza göre sakarya geoteknik rapor hazırlanmakta, sakarya sıvılaşma bölgesi olup yapılan hesaplamalar sonucundan arsanızda sıvılaşma, göçme, oturma ve şişme gibi olumsuz durumların çıkması sonucunda sakarya zemin iyileştirme raporları ve uygulamaları firmamız tarafından yapılmaktadır. Sakarya geoteknik ve sakarya zemin iyileştirme projeleri için fiyat almak isterseniz iletişime geçebilirsiniz.

 

11- Yapı Ruhsatı alınması

Tüm bu süreçler tamamlandıktan sonra, yapı ruhsatı almak için ilgili belediyeye başvuruda bulunulur. Başvuru sırasında, "ince dosya" olarak adlandırdığımız içerisinde güncel tapu kayıt örneği, yapı aplikasyonu, aplikasyon krokisi, plankote, yapı sahibi-müteahhit sözleşmesi, müteahhit için gerekli evraklar, şantiye şefi evrakları, mimar ve mühendislerin taahhütnameleri, akustik rapor, enerji kimlik belgesi, yapı denetim evrakları, statik hesaplar, iskele hesapları ve geoteknik raporların bulunduğu dosya ile başvuru yapılır. İlgili belediyenin projeleri ve ince dosyayı kontrol etmesinden sonra, yapı ruhsatı süreci başlamış olur. Yapı ruhsatı sisteme girilir ve sistemin onay vermesinden sonra yapı ruhsatı imzaya açılır. Bu tarafların imzasından sonra yapı ruhsatı belediyece onaylanır ve inşaat aşamasına geçiş yapılır.

 

 

Yukarıda bahsedilen inşaat ruhsatı almak için gerekli adımların olduğu yazımız Onha Mimarlık mühendislik inşaat firmamızın merkezi olan Sakarya ili içerisinde geçerli olmakta olup diğer bölgelerde farklı aşamalar ve süreçler bulanabilmektedir. Sakarya inşaat ve mimari projesi aşamalarında Onha Mimarlık Mühendislik İnşaat olarak tüm bu süreçlerde tek sorumlu olarak firmamız sizin adınıza işlemleri denetler, kontrol eder, koordinasyonunu sağlar, mimar ve mühendis ekibi ile projelerinizi hazırlar ve yapı ruhsatı sürecini sonlandırır. Sizlere sadece yapı ruhsatına imza atmak kalır. Sakarya mimar ve Sakarya mimarlık ofisi olarak Serdivan Mimarlık ofisi, Serdivan mimar, Adapazarı mimarlık ofisi, adapazarı mimar, Sapanca, Hendek, ferizli, söğütlü, Kaynarca mimarlık ofisi olarak sakarya bölgesinin tüm ilçelerinde mimar ve mimarlık ofisi olarak hizmet vermekteyiz. Sakarya mimarlık ofisi ve yapı ruhsatı aşamalarında her zaman yanınızdayız.



Yapı ruhsatı, sakarya ekb, sakarya akustik rapor, yapı kullanma izin belgesi görselleri Onha Mimarlık mühendislik İnşaat
Yapı Ruhsatı, EKB, Akustik Rapor, Yapı Kullanma izin belgesi


Tapu Belgesi, sakarya İmar Durumu, sakarya Lihkap, Plankote, Yapı Aplikasyonu görselleri onha mimarlık mühendislik inşaat
Tapu Belgesi, İmar Durumu, Lihkap, Plankote, Yapı Aplikasyonu


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page