top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıOnur Alp YALÇINKAYA

Net alan ve Brüt Alan Nedir ? Mimarlık Bilgileri

Güncelleme tarihi: 12 Tem



daire net alan brüt alan farkı Onha mimarlık mühendislik inşaat

Net alan ve brüt alan mimarlık bilgileri olarak emlak satın almadan bilinmesi gereken bilgilerden biridir.

- Net Alan ( Kullanılabilir Alan )


Duvarların arasında kalan, süpürülebilir, temiz alanlara deniyor. Yani net metrekare konutun  kendisidir. Bazı görüşlere göre ise iç duvarlar ile komşu duvarların yarısı da net alana dahil olabilmektedir.


- Brüt Alan


Konutun tüm alanlarının toplamıdır. Yani duvarlar dahil, kendine ait garaj ve depo benzeri mülkiyette tapuya kayıtlı alanlar ile ortak alanlarda hissesine düşen m²’lerin toplamıdır.

Toplumda yanlış bilinen bilgilerden biride daire, iş yeri veya ofis gibi bağımsız bölümlerin tapuda yazan alanının söz konusu taşınmazın alanı olduğu beyan edilmesidir. Söz konusu taşınmazların net alanlarını hesaplayabilmeniz için mutlaka onaylı mimari proje üzerindeki kat planlarından alan teyidi yapmamız gerekmektedir. Tapuda yer alan alan, aldığınız dairenin, üzerine inşaa edildiği arazinin yüz ölçümünü gösterir. Ayrıca tapuda yazan arsa payı ise sizin o arsadaki yüz ölçümü bazındaki hak sahipliği oranını gösterir, tapudaki yüz ölçüm ile arsa payını çarptığınızda da arsadaki hakkınız olan m² alanı bulursunuz fakat bu alan sizin dairenizin net yada brüt alanı değildir.


Yeni tapularda artık mimari projeden alınan net alan ve brüt alan bilgileri yer almaktadır. Emlak satın almadan önce tapusunu isteyin ve size beyan edilen alanlar ile tapuda yazan mimari Net alan ve brüt alanları kontrol edin.


Net alan ve brüt alan metrekare farkı, fiyata nasıl etki ediyor?


Konut satışlarında metrekare fiyatının bin TL ve altında olması tüketiciyi en çok cezbeden ve ‘uygun fiyatlı konut aldığını’ hissettiren etken. Ancak brüt 100 metrekare bir konutu 100 bin TL’ye alan tüketici konutunun her metrekaresi için bin TL ödediğini düşünürken, kullanabileceği net alanın 100 metrekareden az olduğunu göz ardı edebiliyor. Daire metrekarelerinin içine otopark, peyzaj alanı ve sosyal donatı birimlerinin de katılması, brüt-net farkını açarak konutu olduğundan büyük gösterip birim fiyatın düşük olduğu izlenimi uyandırabiliyor. Alıcılar, görünürde metrekaresi büyük; ancak gerçekte küçük daireleri ‘ucuz’ hissi veren metrekare fiyatıyla alıyorlar. Ev almak için kredi çeken tüketici, ekspertiz değerinin düşük olduğu konusunda genelde şikayet ederler fakat bunun sebebi bir nevi bu konuyla ilgilidir. Net alan ve brüt alan mimarlık bilgileri olarak Ekspertiz değerini taktir eden eksperler konutun sadece katta kapladığı alanı (duvarlar dahil) değerlemede göz önünde bulundururlar. Satıcı yada emlakçının beyanına göre m² birim fiyatından hesap yapan tüketici ile ekspertiz değeri arasında fark çıkar. Örneğin herhangi bir firmadan ev almak istediniz gittiniz görüştünüz size evin alanını 100 m² beyan etti, sizde piyasadaki diğer evlerin m² birim fiyatlarına baktığınızda ortalama 2.000 TL/m² olarak gördünüz, hesap yaptığınızda 2000 TL/m² x 100 m² = 200.000 TL. Fakat ekspertiz değerine baktığınızda 150.000 TL, aradaki fark ekspertiz firmasının evin alanı onaylı mimari projesinden hesapladığında dairenin kat içindeki alanının 75 m² ( 75 m² x 2000 TL/m² = 150.000 TL) olduğunu söyleyecektir.


Satın alacak olduğunuz gayrimenkulün m² 'sini doğru bilerek pazarlık yapın net alan ve brüt alan farklarına dikkat edin. Bu yazımızda mimari olarak Net alan ve brüt alan mimarlık nedir sorularını cevaplamaya çalıştık.


Sakarya mimarlık ofisi olarak sizin için tasarladığımız villa, konut gibi taşınmazların projelerinde net alan ve brüt alanları mimari projelerinizde net bir şekilde belirtip kat irtifakı ve kat mülkiyeti konularında sakarya mimar ekibimizden danışmanlık alabilirsiniz.


474 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page