top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıOnur Alp YALÇINKAYA

Depremden Nasıl Korunuruz ? Depremden korunmak

Güncelleme tarihi: 12 Tem

Depremin sebep olduğu can kayıplarını, yaralanmaları en aza indirme için öncelikle depreme dayanıklı yeni yönetmeliklere uygun yapılarda oturmaya çalışmalıyız diğeri ise eğitimdir. Deprem olmadan önce deprem anında uygulamak üzere aileniz yada evde yaşadığınız kişiler ile plan yapılmalı ve deprem anında paniğe kapılmadan bu plana uyulmaya çalışılmalıdır.



Depremden korunma yönergesi Onha Mimarlık mühendislik

- Yatağınızı aynalardan, camlardan, dolaplardan uzak yerlere yerleştirin. Ağır eşyaları üst raflara koymayın. Üzerinize düşebilecek eşyaları ailenize danışarak düşmeyecek şekilde yerleştirin.


- Bir deprem çantası hazırlayın.


- Yatarken oda kapılarını açık bırakın. Gece yatarken cam kırılmasına önlem olarak perdelerinizi kapalı tutun.


- Yatağınızın yanında el feneri ve terlik bulundurun.


- Sarsıntı sırasında çıkışı engelleyecek dolap, masa gibi eşyaları kapı yanına koridorlara ve çıkış yollarına koymayın


Deprem Sonrası

  • Yaralı olup olmadığınızı kontrol etmektir.

  • Sakin olmaya çalışın ve çevrenizdeki seslere kulak verin.

  • Depremden sonra ailenizle daha önceden belirlediğiniz buluşma yerlerini düşünün. Ailenizle birlikte değilseniz ve yalnızsanız bu yerlere ulaşmaya çalışın.

  • Evden çıkarken gaz, su vanalarını ve elektriği kapatın ya da kapatılması için uyarıda bulunun. Herhangi bir gaz kaçağı olasılığına karşı kibrit, çakmak gibi alev çıkaran araçları kullanmayın.

  • Yakınlarınız yanınızda yada güvende olduklarını biliyorsanız telefon hatlarını meşgül etmeyelim

  • Büyük depremlerde evimiz yıkılmamış olsa bile içine girmemiz tehlikeli olabilir. Eve girmek için yetkililerin evinizi görmeleri ve girmemizi onaylamalarını bekleyin.



Deprem Çantamızda Neler Olmalı ?

İlk yardım çantamızı yatağımıza yakın, deprem esnasında hemen ulaşabileceğimiz şekilde konumlandırdıktan sonra içerisine; el feneri ve yedek pili, pilli radyo, düdük, bir miktar para, bir şişe su, bisküvi ve konserve gibi bozulmayacak (belli aralıklarla yenileriyle değiştirmeniz gereken) yiyecekler. İç çamaşırı, çorap, bir hırka ya da kazak. En önemlisi, eğer sürekli kullandığınız bir ilaç mutlaka çantada bulunmalıdır.


Güncel depremleri kandilli rasathanesinden öğrenebilirsiniz.


sakarya mimarlık, sakarya mühendislik ofisi olarak Onha Mimarlık Mühendislik İnşaat Şirketimiz sakarya betonarme ve sakarya çelik yapılarınızı türkiye deprem yönetmeliklerine uygun, depreme karşı güvenli tasarımlar ile depreme karşı korunmanızı sağlar. Depremden korunmak için öncellikle projelerinizi işinde tecrübeli inşaat mühendislerine çizdirmeniz önem kazanmaktadır. Onha Mimarlık mühendislik olarak Uzmanların görüşlerinden değerlenmiş deprem anında yapılması gerekenler ve depremden korunmak ile ilgili faydalı bilgiler içermektedir.




Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page