top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıOnur Alp YALÇINKAYA

Daha Üst Sınıf Beton Dökmek İnşaat Mühendisliği

Güncelleme tarihi: 12 Tem


Betonarme, beton ve çeliğin beraber çalıstığı bir sistemdir. Beraber olduğu değil, beraber çalıştığı. Her beton ve çelik birlikteliği betonarme anlamına gelmez.

Betonarme projede, belli dayanımlarda beton kullanırız C20, C25, C30, C35 vb gibi (sadece silindirik dayanım ). Beton sınıfı C25/30 formunda yazılır, ilk sayı silindir dayanımını, ikinci sayıda küp dayanımını belirtir.

Sakarya mühendislik ofisi, sakarya inşaat mühendisi olarak üst sınıf beton dökmek ile ilgili Ahmet beyin yazısından alıntılar yaparak inşaat mühendisliğinin önemine dikkat çekmekteyiz.

beton dökümü Onha mimarlık mühendislik inşaat

Belli beton sınıfı seçerek bir yapı dizayn ettiniz diyelim. İmalatta da ayni beton sınıfı

tasarım betonundan daha düşük beton dayanımı neden kullanılmaz ? Çünkü elemanlar projedeki dayanımı sağlamaz, dış etkiler gerektiği şekilde karşılanmaz. Yani C25’e göre tasarlanmış bir projede C20 kullanamazsınız. Gelelim tersi duruma. yani C20 tasarlanmış bir projede C30 kullanma durumuna. Sanki olurmuş gibi geliyor, hatta daha güvenli gibi geliyor. Oysa bu durum da son derece yanlıştır. Betonarme davranış için çelik ve beton’un beraber çalışması hayati önem taşır. Betonarme de konulan konstruktif kurallarda buna yöneliktir. Peki C20 yerine neden C30 kullanamayız. Betonarme kirişler de minimum donatı oranı vardır. Bu oran statikçe gerekli olmasa bile sağlanır. Amaçta betonarme davranışın ortaya çıkmasıdır. Kirişlerde minimum çekme donatısı oranı, beton çekme dayanımının bir fonksiyonudur. 0.8*(fctd/fyd) fctd, beton dizayn çekme dayanımıdır. Yani fctd ne kadar büyük olursa, kiriş minimum donatı oranı o kadar fazladır. Dolayısıyla siz düşük dayanımlı beton tasarlayıp, yerinde üst sınıf beton döktüğünüzde, minimum donatı ile geçilmiş kirişler de donatı yetersiz hale gelebilecektir. Buda betonarme davranış için hayati önem taşır. Ayni surum kesme donatısı içinde geçerlidir.

Proje beton sınıfı ne ise yerinde de o beton sınıfını kullanmak gerekir…


Ahmet CELIKKOLLU Insaat Muhendisi ESKISEHIR



sakarya mimarlık, sakarya mühendislik ofisi olarak Onha Mimarlık Mühendislik İnşaat Şirketimiz sakarya betonarme ve sakarya çelik yapılarınızı türkiye deprem yönetmeliklerine uygun, depreme karşı güvenli, mimari projeye uygun sakarya inşaat mühendisi ekibimiz ile betonarme ve çelik tasarımlar ile sakarya statik projelerinizi hazırlamaktayız. Adapazarı mühendislik, serdivan mühendislik, erenler mühendislik, arifiye mühendislik, kaynarca mühendislik ofisi olarak konut, iş yeri, sanayi, sakarya fabrika projesi, sakarya ahır ve çiftlik projesi çizdirme ve bilgi almak için sakarya inşaat mühendisi ekibimiz ve sakarya mühendislik ofisimizden bilgi alabilirsiniz. Deprem ciddi bir tehlikedir ve sakarya bölgesi deprem kuşağında yer almaktadır bu yüzden Sakarya'da Deprem İnşaat Mühendisliğinin önemini artırmaktadır. Sakarya proje bürosu sakarya inşaat mühendisi, mühendislik ofisi olarak sakaryada ev yaptırma fiyatları, sakarya proje çizimi ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

İnşaatlarda C25 beton yerine c30 sınıfı beton dökmek inşaat mühendisliği konusunda önemli bir ayrıntıdır. Sakarya Mühendislik firması olarak bu konuya önem veriyoruz.

280 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page